GLAFKIpageBlog: Glafki’s Dolce Vita, Greece
February 2014

It’s chic to be Greek…

(You can also read the full article & see all photos at: www.glafkisdolcevita.com)

“Συχνά θαυμάζουμε τις δημιουργίες οίκων του εξωτερικού και παραβλέπουμε συλλογές εξαιρετικής ομορφιάς και αισθητικής που στηρίζονται σε έλληνες σχεδιαστές και δημιουργούς εν γένει. Παρατηρώντας προσεκτικά τα μεταξωτά φουλάρια και τα μαντήλια της Έλενας Ζουρνατζή, αντιλαμβάνεται κανείς τη μοναδικότητά τους, εξάλλου δεν είναι τυχαίο πως προκάλεσαν το ενδιαφέρον γνωστού Γαλλικού οίκου. Η Έλενα Ζουρνατζή με χιούμορ, δημιουργική οξυδέρκεια και κομψότητα καταφέρνει να συνθέσει αρμονικά το παρελθόν με το παρόν, αποτυπώνοντας συνθετικά την παράδοση μέσα από τις δημιουργίες της.
Σήμερα φιλοξενείται στο Dolce Vita!

Τι απολαμβάνετε περισσότερο στη δουλειά σας;
Όλο το στάδιο… από τη στιγμή της έμπνευσης, τα πρώτα σκίτσα με μολύβι, μέχρι τη στιγμή που βλέπω τα μοτίβα μου να έχουν «ζωντανέψει» πάνω σε ένα μεταξωτό φουλάρι!

Ποια είναι η φιλοσοφία σας;
Να αποτυπώσω την ιστορία και τον πολιτισμό μας, και μέσα από ένα «αέρινο» προϊόν, να την ταξιδέψω σε όλο τον κόσμο!

Αυτό που καταξιώνει έναν καλλιτέχνη δεν είναι η ύλη αλλά η έμπνευση, η ικανότητα να μεταβιβάζει τη σκέψη σε έργο. Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;
Από την Ελλάδα! Από τον πολιτισμό μας, την ιστορίας μας, το γαλάζιο του ουρανού μας και το βαθύ μπλε των θαλασσών μας!

Πού μπορεί κάποιος να βρει τη δουλειά σας;
Στη boutique της κας Liana Vourakis Authentics στη Βουκουρεστίου -City Link-, στο Golden Hall και το καλοκαίρι στη boutique του Belvedere Hotel, Mύκονος στις συλλογές της Liana Vourakis Authentics.
Φυσικά στην ιστοσελίδα www.grecianchic.gr λειτουργεί e-shop για αγορές, και από εκεί μπορεί κάποιος να ενημερωθεί και για τις νέες συλλογές, αλλά και τα νέα σημεία πώλησης.

Πάρα την κρίση, υπάρχουν ακόμα πράγματα που μας κάνουν να αισιοδοξούμε;
Η αισιοδοξία πηγάζει από μέσα μας! Τα πιο απλά πράγματα όπως ένα χαμόγελο ή μια ηλιόλουστη μέρα μπορεί να εκπέμπουν αισιοδοξία, το θέμα είναι «εμείς θέλουμε να την δούμε!;!»

Ποιά είναι η βάση των υλικών σας;
Αν βάση, εννοείται την «αρχή»… τότε όλα ξεκινάνε με ένα χαρτί και ένα μολύβι… και ολοκληρώνονται με την εκτύπωση σε μετάξι, συγκεκριμένα σε 100% twill silk. (η παραγωγή, τόσο η εκτύπωση όσο και η ραφή, γίνονται εξ ολοκλήρου στην Αγγλία)

Τι βλέπετε έξω από το παράθυρό σας;
Μια καινούρια ημέρα!

Ο κάθε άνθρωπος έχει ένα προσωπικό αποτύπωμα. Ποιό είναι το δικό σας;
Πιστεύω ότι σε κάθε άνθρωπο αφήνουμε και διαφορετικό αποτύπωμα. Ανάλογα με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας, δίνουμε ένα άλλο κομμάτι του εαυτού μας… και ακόμα και αν σε κάποιους δίνουμε το ίδιο…, αυτό εκλαμβάνεται διαφορετικά!

Ακόμη και ο πρωτόγονος άνθρωπος ενδιαφερόταν για την ευκοσμία και το ωραίο. Την ομορφιά της ζωής ο άνθρωπος την αναζητούσε πάντοτε. Εσείς, που την αναζητάτε και ποιές απαιτήσεις σας εκπληρώνει;
Εγώ την αναζητώ στο περιβάλλον μου. Μου χαρίζει αρμονία και ισορροπία.

Πώς υπερασπίζεστε την αισθητική στη ζωή σας και στην καθημερινότητά σας;
Μέσα από τη δουλειά μου! Και εύχομαι έστω και ένα μικρό κομμάτι της αισθητικής μου να επιρεάζει και άλλους…

Μεταξωτά φουλάρια, μαντήλια και κορδέλες για τα μαλλιά: Οι Ελληνίδες δυσκολεύονται να τα φορέσουν. Παρατηρείτε μία αλλαγή σε αυτή τη συνήθειά τους;
Στο παρελθόν, το μαντήλι είχε σημαντική θέση στην καθημερινή ένδυση των Ελληνίδων. Δεν ήταν απλά ένα elegant accessoire κομψής εμφάνισης, αλλά ένα απαραίτητο στοιχείο κόντρα στο καλοκαιρινό αεράκι και τον καυτό ήλιο της Ελλάδας. Μήπως ήρθε η ώρα να «αντιγράψουμε» τις αγαπημένες –ηλικιωμένες- ελληνικές φιγούρες των ορεινών και νησιωτικών χωριών;

Παρατηρείται τον τελευταίο καιρό μία στροφή στην παράδοση. Με ποιον τρόπο  καταφέρνετε να συνθέσετε το παρελθόν στο παρόν, τη θέση και την αντίθεση;
Βρισκόμαστε στο παρόν και το παρελθόν είναι η έμπνευσή μου, η αρχή της δημιουργίας μου. Το grecian chic είναι το αποτέλεσμα της σύνθεσης αυτής!

by Glafki

 go back to press

INSTAGRAM
Email