Glow, Greece
July 2019

ART OF STYLE!
Joie de vivre!
Στο καλοκαιρινό σπίτι της οικογένειάς της στη Σαντορίνη, η δημιουργική Έλενα Ζουρνατζή μάς υποδέχεται και μοιράζεται μαζί μας το δικό της best of από το ελληνικό νησί.

Την Έλενα τη γνωρίζω πολλά χρόνια. Είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος μ’ εξαιρετική αισθητική κι ευγένεια. Αυτά είναι για μένα από τα στοιχεία του χαρακτήρα της που θαυμάζω. Οι δουλειές της μ’ εκπλήσσουν και με γοητεύουν. Γραφίστρια και εικονογράφος. «Ένα επάγγελμα καλλιτεχνικής φύσεως συνήθως δίνει δείγματα από την παιδική ηλικία. Από τα σχέδιά μου στα θρανία και τα εξώφυλλα των σχολικών βιβλίων, από τη σχολή ζωγραφικής, υπό τη διεύθυνση της κας Χαρίκλειας Μυταρά. Από τις εικόνες που είχα μέσα από το κατάστημα υφασμάτων της μητέρας μου… Όλα αυτά με οδήγησαν στις σπουδές μου και στη συνέχεια, στην επαγγελματική μου πορεία». Μέσα στα χρόνια, η ίδια παρατηρεί τον εαυτό της να εξελίσσεται. Είναι κάτι που το βλέπει στα σχέδιά της. Άλλωστε, η δουλειά της είναι η μισή της ζωή. «Είναι πολύ περισσότερο από δουλειά. Είναι αγάπη, προσήλωση, μια καθημερινότητα που με γεμίζει, μου δίνει τη διάθεση να διαβάσω περισσότερο, να ψάξω, να μάθω, να επισκεφτώ περισσότερα μουσεία… Κι ελεύθερο χρόνο να έχω, πάλι σχέδια θα κάνω».
Το 2013, ήταν η χρονιά που πήρε την απόφαση και ξεκίνησε, παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές της, ένα δικό της brand, το Grecian Chic, για το οποίο σχεδιάζει μεταξωτά φουλάρια εμπνευσμένα από την Ελλάδα -την ιστορία, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα. Κι αν θα έπρεπε στη διάρκεια αυτών των ετών να ξεχωρίσει μια στιγμή που καθόρισε την πορεία της, αυτή θα ήταν ο σχεδιασμός των βιτρινών για την boutique Hermes στην Αθήνα, το 2007, και φυσικά, η συνεργασία με το Μουσείο Ακρόπολης, το 2009. Δύο πολύ σημαντικές συνεργασίες που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Η ίδια μοιράζει τη ζωή της μεταξύ Κύπρου και Αθήνας, ενώ τα καλοκαίρια της είναι άρρηκτα δεμένα με το οικογενειακό τους σπίτι στη Σαντορίνη, σ’ ένα μοναδικό χωριό με ιδιαίτερο χαρακτήρα, το Εμπορειό.

THE SUMMER HOUSE
Καλοκαιρινές διακοπές ως φοιτήτρια επιστρέφοντας από το Λονδίνο. Από τη συννεφιασμένη πόλη στο ηλιόλουστο νησί! Οικογένεια. Αυτές είναι οι αναμνήσεις με τις οποίες έχει συνδέσει η Έλενα το σπίτι στη Σαντορίνη. Και πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία αγάπης με τον τόπο; «Πρώτα επιλέξαμε το χωριό και μετά βρήκαμε το σπίτι. Αγαπήσαμε το μεσαιωνικό καστέλι του παραδοσιακού χωριού μας, το οποίο διατηρείται σε άριστη κατάσταση και το οποίο επισκέπτονται αρχιτεκτονικές σχολές απ’όλο τον κόσμο! Το σπίτι είναι από τα ελάχιστα ψηλοτάβανα, όχι μόνο στο χωριό μας, αλλά και στο νησί γενικότερα, με ανάγλυφα σχέδια στο κύριο δωμάτιο. Ακόμα και η σχετικά μικρή του αυλή, είναι προνόμιο γι’ αυτά τα σπίτια. Βοήθησε και η θέα στη θάλασσα από την ταράτσα. Το σπίτι χτίστηκε στα μέσα περίπου του 18ου αιώνα. To επισκευάσαμε με ντόπιους μάστορες, που γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των σπιτιών, των παραδόσεων ακόμα και του κλίματος του νησιού. Η μητέρα μου έχει επιμεληθεί -κι επιμελείται μέχρι και σήμερα- την κάθε λεπτομέρεια. Από τα έπιπλα, τα λινά, τα βιβλία… τα πάντα». Η ίδια λατρεύει να βρίσκεται στο χτιστό dinner table της αυλής -μια αγαπημένη της γωνιά. Ένας χώρος που γεννά αναμνήσεις με γέλια, soirees, κρασάκι και αγαπημένα πρόσωπα!

STYLE MATTERS
Ως άνθρωπος που ασχολείται με την αισθητική, αλλά κι έχοντας ένα lifestyle brand δε θα μπορούσε να μην εκφράσει τις απόψεις της περί στιλ και μόδας. «Στιλ είναι να μπορείς -μ’ εναν μοναδικό τρόπο- ν’ αναδεικνύεις τα καλά σου στοιχεία και να “κρύβεις” τα des faux, ενώ καθορίζεται από την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου». Πολύ σημαντική, βέβαια, και για την ίδια είναι η αισθητική και συγκεκριμένα, η καλή αισθητική. Να μπορεί κανείς -μ’ έναν ισορροπημένο τρόπο- να
συνδυάζει στοιχεία από τη μόδα, το interior design, την αρχιτεκτονική. Η Audrey Hepburn και ο Παρθενώνας, το γλυπτό “Daphne & Apollo” του Bernini, οι 4 εποχές του Vivaldi, ένα ζευγάρι κλασικές γόβες Christian Louboutin, αυτά είναι δείγματα υψηλής αισθητικής για την ίδια. Και με motto της το “Less is more” συνεχίζει να δημιουργεί, ενώ παροτρύνει τις Ελληνίδες να φορέσουν περισσότερο μεταξωτά φουλάρια, υιοθετώντας αυτό το αξεσουάρ σε κάθε τους outfit!

MY FAVORITES
Οίκος Μόδας: Christian Lacroix
Άρωμα: Coco Mademoiselle του οίκου Chanel Paris
Βιβλίο: The eye by Nathan Williams
Details για το χώρο σου: Βιβλία και πάλι βιβλία, αλλά και αρωματικά κεριά Jo malone
Gadget: Η Instax SQ6 camera
Φετίχ: Μεταξωτά φουλάρια και κοσμήματα
Εστιατόριο: Sketch στο Λονδίνο
Ξενοδοχείο: La Minerva στο Capri
Μουσείο – Gallery: Το δικό μας Μουσείο Ακρόπολης

SANTORINI’S 10 BEST
1. To Botargo restaurant, για τη μοναδική αισθητική του και φυσικά, την κουζίνα
2. Το cavo Tagoo, για το καλύτερο sushi και φυσικά, τη θέα!
3. Το Sea Side, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για luxury beach time
4. Η παραλία Περίβολος για μπάνιο
5. Το ξενοδοχείο Katikies Hotel στην Οία
6. Το Καστέλι Εμπορίου, για τη μοναδική αρχιτεκτονική του
7. Το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας. Αν και μικρό, έχει ευρήματα ανεκτίμητα! Ένα από τα αγαπημένα μου μουσεία!
8. Το Open Air Cinema Kamari, για βραδιές με καλή ταινία και cocktails
9. Η πεζοπορική διαδρομή Οία-Φηρά με την ανατολή του ήλιου και Ημεροβίγλι-Σκάρος πριν το ηλιοβασίλεμα!
10. Το Τάκα Τάκα Μαμ

by Eleonora Kanaki

go back to press

INSTAGRAM
Email