MUSTpage

Must, Cyprus
September 2016

PREVIEW ΜΟΔΑ

Grecian Chic. Πολυτελής Λεπτομέρεια!
Η Έλενα Ζουρνατζή αντλεί την έμπνευσή της από τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας, τα οποία και αποτυπώνει σε Grecian Chic αξεσουάρ.

Μιλήστε μας λίγο για το background σας. Πώς δημιουργήθηκε το Grecian Chic;
Από πολύ μικρή ζωγράφιζα, είχα επαφή με τις τέχνες και με τα μουσεία της Ελλάδος. Σπούδασα Graphic Design στο Kingston University και στη συνεχεία 2D Cartoon Animation στο Central Saint Martins, στο Λονδίνο. Από το 2003 δουλεύω και σαν γραφίστρια, πρώτα σε εταιρείες στην Αθήνα και από το 2008 freelance.To Grecian Chic είναι μια ιδέα που γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2011 εν πλω, ταξίδευα για Σαντορίνη και, χαμένη μέσα στις σκέψεις μου, σκέφτηκα το όνομα του brand και πρωτοσχεδίασα το λογότυπο επάνω σε ένα περιοδικό μόδας.

Ποια είναι η φιλοσοφία του brand σας;
Το φουλάρι, η μαντήλα όπως λένε πιο παραδοσιακά, υπήρξε για την Ελλάδα ένα απαραίτητο καθημερινό αξεσουάρ λίγες δεκαετίες παλαιότερα. Δεν είναι τυχαίο που αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό σε κάθε παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά και που οι γιαγιάδες μας στα χωριά τα φοράνε μέχρι και σήμερα. Στις μέρες μας θεωρείται ένα αξεσουάρ πολυτελείας, το οποίο με δυσκολία οι γυναίκες υιοθετούν στυλιστικά, παρά το γεγονός ότι μπορεί να φορεθεί με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους – στο κεφάλι, στα μαλλιά, στον λαιμό, στο χέρι, σαν μπλούζα, σαν ζώνη. Επιθυμία μου, αλλά και φιλοσοφία μου, είναι να γίνει ευρέως αποδεκτό ως αξεσουάρ από γυναίκες κάθε ηλικίας, και παράλληλα να «ταξιδέψω» τον ελληνικό πολιτισμό, τον οποίο παρουσιάζω μέσα από τα σχέδιά μου.

Τι σας ενέπνευσε εξ’ αρχής στο να δημιουργήσετε μεταξωτά φουλάρια;
Είχα ήδη σχεδιάσει ένα μεταξωτό φουλάρι για το προσωπικό τουνέου Μουσείου Ακρόπολης, καθώς και για την μπουτίκ του μουσείου το 2009. Το 2011, σχεδίασα ένα φουλάρι για την μπουτίκ του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύπρου. Αυτές οι συνεργασίες σε συνδυασμό με τη συνεργασία μου με γαλλικό οίκο μόδας, αποτέλεσαν την αφετηρία της ιδέας πίσω από το Grecian Chic.

Ποια στοιχεία του χαρακτήρα σας μεταφέρετε σε κάθε σας δημιούργημα;
Την αγάπη και τον θαυμασμό μου προς την ιστορία και τον πολιτισμό της πατρίδας μου, της Ελλάδας, καθώς και τη χιουμοριστική μου διάθεση να αποτυπώσω τη σύγχρονη Ελλάδα σε ένα αξεσουάρ πολυτελείας.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σας κάθε φορά που δημιουργείτε;
Άλλοτε το έκθεμα ενός μουσείου, άλλοτε η ιστορία ενός βιβλίου… Ποτέ δεν είναι η ίδια.

Γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε μεταξωτά scarves με τα ελληνικά στοιχεία;
Τα ελληνικά στοιχεία υπήρξαν έμπνευση για εμένα πριν ξεκινήσω το Grecian Chic, όταν σχεδίαζα ακόμα ελληνικά μοτίβα για πορσελάνινα προϊόντα των πωλητηρίων μουσείων της Ελλάδας, δημόσιων ιδρυμάτων και άλλων πελατών μου. Τα φουλάρια προέκυψαν και συνδυάστηκαν με την αγάπη μου για τα ελληνικά μοτίβα.

Τι αγαπάτε περισσότερο, τα στάδια υλοποίησης ή το αποτέλεσμα;
Όσο ενθουσιασμό έχω όταν ξεκινάω με το μολύβι τα πρώτα σχέδια για ένα φουλάρι, με τον αντίστοιχο ενθουσιασμό ανοίγω το πακέτο όταν το παραλαμβάνω έτοιμο, τυπωμένο και ραμμένο από Αγγλία, όπου παράγονται.

Είδαμε ότι έχετε τρία είδη από μεταξωτά Grecian Chic. Ποιες είναι οι διαφορές τους και πώς μπορούμε να φορέσουμε το κάθε κομμάτι;
Πράγματι, υπάρχουν τα κλασικά μεγάλα φουλάρια με τα οποία μπορείς να είσαι ιδιαίτερα δημιουργικός και να φορεθούν στον λαιμό, στα μαλλιά, σαν ζ.ωνη, σαν μπλούζα το καλοκαίρι, να δεθούν σαν κολιέ και να συνδιαστούν με μακριές αλυσίδες… Τα μικρά φουλαράκια “τσέπης” τα οποία απευθύνονται και σε άντρες, αλλά από τις γυναίκες μπορούν να φορεθούν και στο λαιμό, στον καρπό, να δεθούν στο χερούλι της τσάντας. Τέλος, οι κορδέλες, οι οποίες αντίστοιχα πλέκονται πολύ όμορφα στα μαλλιά, γύρω από το καπέλο, στον λαιμό και στον καρπό. Στην ιστοσελίδα Grecian Chic, καθώς και σε Facebook και Instagram, παρουσιάζονται τρόποι με τους οποίους μπορούν να φορεθούν τα προϊόντα και step-by-step βίντεο.

Τι περιλαμβάνει μια τυπική μέρα σας;
Εργάζομαι από το σπίτι, οπότε αν δεν έχω εξωτερικά ραντεβού και δουλειές, μπορώ να πω ότι περνάω τις περισσότερες ώρες μου στο σπίτι δουλεύοντας.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας κομμάτι ή συλλογή μέχρι τώρα;
Η αλήθεια είναι ότι κάθε καινούργιο μου σχέδιο γίνεται και το νέο μου αγαπημένο.

Ποιες συνεργασίες σας είναι σαν highlight στην καριέρα σας;
Δεν ξεχωρίζω κάποια συνεργασία. Καθεμιά είναι μοναδική και ιδιαίτερα σημαντική για εμένα.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Μία συμμετοχή σε έκθεση στο Παρίσι, και ελπίζω και συμμετοχή σε showroom.

Πείτε μας περισσότερα για την τελευταία συλλογή σας.
Η καλοκαιρινή συλλογή είναι άκρως χαρούμενη, με ζωηρά χρώματα και φυσικά αναφορές στην αρχαία Ελλάδα. Στην τελευταία συλλογή ήρθε να προστεθεί, στη σειρά «City Line», το φουλάρι «Grecian in Paris». Αν με ρωτάτε για τη νέα φθινοπωρινή- χειμωνιάτικη συλλογή, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως είναι άκρως φολκλόρ με άρωμα Ανατολής.

INFO www.grecianchic.gr / Facebook, Instagram, Pinterest: Grecian Chic

by Stavri Frangou

go back to press

INSTAGRAM
Email