SECRETLIFEpage

Secret Life, Greece
July 2015

H ΕΛΛΑΔΑ ΣΑΝ ΤΕΧΝΗ!
Από το Μουσείο της Ακρόπολης και τα παιδικά βιβλία, μέχρι τις δημιουργίες με «άρωμα» Grecian chic, η Έλενα Ζουρνατζή διαγράφει μία εντυπωσιακή διαδρομή στο χώρο του ελληνικού design.

Για τη σχεδιάστρια Έλενα Ζουρνατζή το σχέδιο είναι υπόθεση γονιδιακή, καθώς σχεδόν μεγάλωσε μέσα στο κατάστημα εσωτερικής διακόσμησης της μητέρας της, παίζοντας ώρες ατελείωτες με υφάσματα επιπλώσεων. Σε ηλικία μόλις οκτώ ετών ήρθε σε στενότερη επαφή με το σχέδιο, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, την κεραμική και τη γλυπτική, με την πολύτιμη καθοδήγηση της Χαρίκλειας Μυταρά, συζύγου του ζωγράφου Δημήτρη Μυταρά, στο Πρότυπο Δημοτικό Εργαστήρι Τέχνης για παιδιά, στη Χαλκίδα, όπου και γεννήθηκε. Η συνέχεια ήταν για εκείνη προδιαγεγραμμένη: σπούδασε Graphic Design στο Λονδίνο, στο Kingston University, και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό στο 2D Cartoon Animation, στο περίφημο Central St Martins, εφόδια που της έφεραν σύντομα πολλές και αξιόλογες επαγγελματικές προτάσεις. Μεταξύ αυτών, η συνεργασία της με τη μοναδική ελληνική εταιρεία σχεδιασμού καρτούν, αλλά και η δουλειά της στο σχεδιασμό αντικειμένων για τα πωλητήρια του Μουσείου της Ακρόπολης, του Αρχαιολογικού Μουσείου της Κύπρου, του Μεγάρου Μουσικής και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, μαρτυρούν το ξεκίνημα μιας λαμπρής καριέρας για εκείνη.

Με το Μουσείο Ακρόπολης η Έλενα συνεργάζεται από το 2009, υπογράφοντας τα σχέδια για πορσελάνινες κούπες και πιάτα, επιτραπέζια παιχνίδια, χαρτικά, T-shirts, πάνινες τσάντες, καθώς και το πρώτο της μεταξωτό φουλάρι, εμπνευσμένο από μοτίβα των εκθεμάτων του. Παράλληλα, σχεδίασε την έκδοση «Πώς Χτίστηκε το Νέο Μουσείο Ακρόπολης», ενώ μέχρι και σήμερα συνεργάζεται με το Εκπαιδευτικό Τμήμα του Μουσείου, σχεδιάζοντας όλα τα έντυπα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Την ίδια εποχή, ο Στέλιος Παρλιάρος της ζήτησε να επιμεληθεί τα βιβλία του «Γλυκά της Μεσογείου» και «Όλο Σοκολάτα», ενώ εταιρείες όπως η επιχείρηση παγωτών Kayak, αλλά και γνωστά ξενοδοχεία της έχουν αναθέσει να επιμεληθεί τις συσκευασίες και τα ενημερωτικά τους φυλλάδια. Οι φωτεινές στιγμές στη καριέρα της, όμως, δε σταματούν εδώ. Πριν από οκτώ χρόνια εγκαινιάστηκε η συνεργασία της με γαλλικό οίκο Υψηλής Ραπτικής, για τον οποίο ανέλαβε το σχεδιασμό των βιτρινών της boutique του στην Αθήνα, καθώς και των πορσελάνινων vide-poches και πετσετών θαλάσσης του. Εκείνο, όμως, που διεκδικεί το μεγαλύτερο μερίδιο στην καρδιά της, είναι ο σχεδιασμός μεταξωτών μαντιλιών, στον οποίο επιδόθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, σχεδιάζοντας μαντίλια με τα χαρακτηριστικά ματόχαντρα για τον οίκο κοσμημάτων της Λιάνας Βουράκη. Κάθε φουλάρι είναι εμπνευσμένο από την ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας μας, αλλά και από τη σύγχρονη Ελλάδα των διακοπών, του ήλιου και της θάλασσας. Εν πλω, εξάλλου, με προορισμό τη Σαντορίνη, εμπνεύστηκε το όνομα του brand της: Grecian Chic. Οι συλλογές της, πότε κλασικές, με αναφορές σε αρχαία ελληνικά αγάλματα, αμφορείς και κοσμήματα, πότε εμπνευσμένες από τη λαογραφία, άλλοτε μοντέρνες, με πρότυπο σύγχρονες κομψές γυναίκες σ’ ένα φολκλόρ περιβάλλον, έχουν σήμα κατατεθέν το γαϊδουράκι, ενώ όλες παράγονται στο Λονδίνο. Εκεί, όπου αυτή την περίοδο η σχεδιάστρια συμμετέχει στο «MONOspace Pop Up Store», στο Notting Hill, παρουσιάζοντας την καλοκαιρινή Grecian Chic συλλογή της, καθώς και το φουλάρι «Grecian in London», από την επόμενη κολεξιόν της.

by Mikaela Bourdakou

go back to press

INSTAGRAM
Email