TOPMODELS_pageWebsite: Topmodels.gr, Greece
November 2015

Έλενα Ζουρνατζή – H δημιουργός που «στέλνει» την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο!!
(You can also read the article at Topmodels.gr)

Τα φουλάρια της έχουν γίνει πολλές φορές θέμα προς συζήτηση σε μεγάλα περιοδικά μόδας του εξωτερικού. Τα ιδιαίτερα και πολύ όμορφα σχέδιά της, η υπέροχη δουλειά της, η αγάπη της και η προσήλωση προς αυτήν, καθώς και το γεγονός ότι αγαπάει και στηρίζει την χώρα της, σε κάνουν να λατρέψεις την Έλενα Ζουρνατζή και να της «βγάλεις το καπέλο». Διότι κι εκείνη με τη σειρά της αγαπά την Ελλάδα, στηρίζει το ελληνικό στοιχείο και προσπαθεί μέσα από τα σχέδιά της και κυρίως μέσα από τα ολομέταξα φουλάρια της, που έχουν τις ελληνικές πολιτιστικές αναφορές και τα χιουμοριστικά φολκλόρ στοιχεία, όπως το γαϊδουράκι – το οποίο και είναι το σήμα κατατεθέν του Grecian Chic – να «στέλνει» την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο… Η ταλαντούχα δημιουργός μίλησε στο www.topmodels.gr και τον Σπύρο Καλαματιανό, για τα φουλάρια της, για την αγάπη της για τις εμπνεύσεις της, για τα όνειρά της…

Συνέντευξη στο «topmodels.gr»

Ασχολείστε με κάτι το οποίο δεν το βλέπουμε συχνά. Πείτε μας πότε και πως πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με αυτό;
«Από το 2009 είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι με το σχεδιασμό μεταξωτών φουλαριών αποκλειστικά για άλλους. Πρώτα για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, μετά για το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου, παράλληλα σχεδίαζα προτάσεις και για γαλλικό οίκο μόδας… και κάπως έτσι αποφάσισα να ξεκινήσω και μία δική μου σειρά μεταξωτών φουλαριών! Όμως την απόφαση την πήρα τον Αύγουστο του 2011 εν πλω, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μου διακοπών. Εν πλω σχεδιάστηκε και το λογότυπο Grecian Chic και εν συνεχεία, μου πήρε σχεδόν 2 χρόνια να βρω και να καταλήξω στην εταιρία με την οποία συνεργάζομαι μέχρι και σήμερα για την παραγωγή τους, στην Αγγλία. Έτσι τον Οκτώβριο του 2013 παρουσιάστηκαν τα πρώτα σχέδια».
Πόσο δύσκολο είναι αυτό το είδος με το οποίο καταπιάνεστε;
«Το είδος –και εννοώ το φουλάρι – δεν το θεωρώ δύσκολο. Το θεωρώ ένα αξεσουάρ ιδιαίτερο! Δεν επιλέγεται από μία γυναίκα με την ίδια ευκολία που θα επέλεγε μία τσάντα ή ένα ζευγάρι παπούτσια. Επομένως μπορώ να πω ότι η «δυσκολία» δεν είναι στο προϊόν, αλλά στο κοινό»!
Απ΄ όσο γνωρίζουμε έχετε πλούσια και επιτυχημένη πορεία στον χώρο της μόδας. Πείτε μας δύο λόγια και για τις υπόλοιπες δραστηριότητες σας.
«Καταρχάς να πω ότι δεν θεωρώ πως ανήκω στο χώρο της μόδας ακριβώς. Δεν είμαι σχεδιάστρια μόδας. Είμαι εικονογράφος, σχεδιάζω μοτίβα και φιγούρες τα οποία τυπώνω επάνω σε μεταξωτά φουλάρια. Ως εικονογράφος λοιπόν, δουλεύω και άλλα projects. Εικονογραφώ παιδικά βιβλία, σχεδιάζω μοτίβα για τα προϊόντα του πωλητηρίου του Μουσείου Ακρόπολης, του Μεγάρου Μουσικής και του Μουσείου Γουλανδρή, τα έντυπα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Ακρόπολης, τις συσκευασίες για την ελληνική εταιρία παγωτών Kayak, λογότυπα και brochures ξενοδοχείων κ.α.».
Πηγές έμπνευσης;
«Η Ελλάδα! Η ιστορία και ο πολιτισμός μας! Αν παρατηρήσετε τα σχέδιά μου, είναι εμπνευσμένα από ποικίλα ελληνικά θέματα όπως τη μυθολογία, τη λαογραφία, την αρχαία Ελλάδα».
Η δουλειά σας έχει αναγνωριστεί στο εξωτερικό και εκτός αυτού εκπροσωπείτε επάξια την χώρα μας, τόσο εντός συνόρων όσο και εκτός. Πόσο δύσκολο ή εύκολο είναι αυτό; Και πως μας αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό;
«Δεν μπορώ να πω ότι έχω καταφέρει ακόμα κάποια σπουδαία αναγνώριση στο εξωτερικό, αλλά πραγματικά προσπαθώ να αντιπροσωπεύσω τη χώρα μας επάξια. Υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι σχεδιαστές, μεγάλη γκάμα επιλογής στο μεταξωτό φουλάρι, όμως πιστεύω ότι υπάρχει και χώρος για όλους μας. Δυστυχώς λόγω της «κακής εικόνας» που έχουμε τα τελευταία χρόνια ως χώρα στο εξωτερικό, κάποιοι μας αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και υπάρχουν και άλλοι που μας αντιμετωπίζουν με έκπληξη και θαυμασμό! Δεν μπορούν να πιστέψουν ότι σε μία χώρα με τόσες οικονομικές δυσκολίες, υπάρχουν αξιόλογοι σχεδιαστές με καλή και ποιοτική δουλειά! Εκείνη τη στιγμή δεν φουσκώνεις με περηφάνια;»…
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Τι είναι αυτό που αγαπάτε και τι απεχθάνεστε τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο;
«Αγαπώ τα χαμόγελα και την καλή διάθεση! Και με ενοχλεί η ασυνέπεια καθώς και μία τάση «σνομπ» που υπάρχει στον κύκλο της μόδας προς τους σχεδιαστές που δεν είμαστε αρκετά «γνωστοί»!!! Ας μάθουμε να αναγνωρίζουμε την καλή δουλειά και ας μη φέρει πίσω της ένα πολύ βαρύ όνομα!».
Εάν βγάζατε μία σειρά που να είχε να κάνει με την ζωή σας, ποιος θα ήταν ο τίτλος;
«Τα φουλάρια μου, τα σχέδιά μου είναι κομμάτι του εαυτού μου, των πραγμάτων που θαυμάζω και αγαπώ…. επομένως δεν θα μπορούσα να βγάλω μία άλλη σειρά… Τα Grecian Chic είναι η σειρά μου!».
Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια και όνειρα;
«Σχέδια… είναι το εξωτερικό! Να ταξιδέψουν στο εξωτερικό ακόμα περισσότερα φουλάρια μου, να αναγνωριστούν, να αγαπηθούν και φορεθούν από περισσότερο κόσμο! Όνειρό μου… να είχα μια μικροσκοπική boutique γύρω από το Jardin du Palais Royal, στο πολυαγαπημένο μου Παρίσι!».
Τι θέλετε να πείτε κλείνοντας την συνέντευξη;
«Να ευχαριστήσω εσένα προσωπικά για το χρόνο σου και την παραπάνω συνέντευξη, να ευχαριστήσω τις κυρίες και τους κυρίους που την διάβασαν έως τέλους… και φυσικά να κλείσω με ένα χαμόγελο αισιοδοξίας για το αύριο όλων μας!»…

Photo Credits: portrait by Ioanna Roufopoulou, scarf photos by Grecian Chic

by Spyros Kalamatianos

go back to press

INSTAGRAM
Email