
Glow, Greece
July 2022
Dive into the blue
H Έλενα Ζουρνατζή εξερευνά με τον δικό της, μοναδικό τρόπο, τα ζώδια και τους αστερισμούς του απέραντου ουρανού παράλληλα με τα θαλάσσια πλάσματα στα βάθη του Αιγαίου, αποτυπώνοντάς τα στις δημιουργίες της.
Η ιδέα του Grecian Chic, ενός brand που συνδιάζει την κομψότητα με την ισχυρή κουλτούρα της Ελλάδας, γεννήθηκε το καλοκαίρι του 2013. Σχεδόν 10 καλοκαίρια μετά, η graphic designer και δημιουργός του, Έλενα Ζουρνατζή, αποφασίζει να είναι «ή του ύψους ή του βάθους», παρουσιάζοντας τη νέα SS22 συλλογή της, η οποία αντλεί την έμπνευση από τους αστερισμούς, αλλά και τις μορφές ζωής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η σειρά αποτελείται από το σήμα κατατεθέν της, τα μεταξωτά φουλάρια, αλλά και μία καινούρια προσθήκη της: τα ολόσωμα μαγιώ, με το αγαπημένο μπλε χρώμα τους ν’ αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα του ελληνικού καλοκαιριού.
Από πού αντλήσατε έμπνευση για τη δημιουργία της νέας σας collection; Από πλάσματα και συμβολισμούς που έχει πλάσει το μυαλό του ανθρώπου για να τον μαγεύουν, όπως οι γοργόνες ή να του δίνουν δύναμη και κουράγιο, όπως τα ζώδια.
Τι σας οδήγησε στο swimwear; Ήταν το όνειρό μου εδώ και πέντε χρόνια. To 2017, αγόρασα ένα ολόσωμο μαγιό από ένα brand που αγαπώ και θαυμάζω, και τότε ήταν που μου μπήκε η ιδέα! Επομένως, η αλήθεια είναι ότι σχεδίασα ένα print για ολόσωμο μαγιό για να το φορέσω εγώ! Απλά είπα να μην τυπώσω ένα μέτρο μόνο για εμένα.
Αν έπρεπε να περιγράψετε τη καινούρια σας συλλογή με μία λέξη, τότε αυτή θα ήταν… Ευφάνταστη
Βασική παλέτα των νέων σχεδίων είναι το μπλε. Πρόκειται για μία τυχαία επιλογή ή υπάρχει κάποιος συμβολισμός; Ό,τι κι αν σχεδιάσω, άθελά μου, όταν έρθει η ώρα να εντάξω το χρώμα, χρησιμοποιώ τις αποχρώσεις του μπλε. Μπορώ να πω ότι ορισμένες φορές πιέζω τον εαυτό μου να αλλάξω παλέτα. Ας πούμε ότι φέτος, δεν καταπίεσα τις εσωτερικές μου επιθυμίες.
Τι σημαίνει για εσάς το «ελληνικό καλοκαίρι»; Ήλιος, θάλασσα, φρεσκοβαμμένα καλντερίμια, η μυρωδιά του νυχτερινού γιασεμιού.
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας καλοκαιρινός προορισμός; Το σπίτι μου στη Σαντορίνη, σε ένα χωριό ήρεμο, μη τουριστικό, όπου με γαληνεύουν το λευκό και το μπλε.
Ποια γυναίκα είχατε ως πρότυπο, όταν αποφασίσατε να αρχίσετε να σχεδιάζετε; Καμία. Ποτέ δεν σχεδίασα για κάποια συγκεκριμένη γυναίκα αλλά για να εκφράσω τα δικά μου συναισθήματα, τις δικές μου σκέψεις. Άλλωστε, έχω ξαναπεί στο παρελθόν ότι δεν είμαι σχεδιάστρια μόδας, εικονογράφος είμαι και καμβάς μου είναι το ύφασμα.
Μία γυναίκα που θα θέλατε να φορέσει τις δημιουργίες σας; Όλες όσες τις αγαπούν. Το θέμα δεν είναι ποιος/ποια φοράει ένα δικό μου μεταξωτό φουλάρι, αλλά το γεγονός ότι το έχει επιλέξει!
Ποιο είναι το επόμενο project σας; Έκπληξη!
Και τον εαυτό σας, πώς τον φαντάζεστε σε 10 χρόνια; Εύχομαι να έχω την ίδια διάθεση και ιδέες να σχεδιάζω και να δημιουργώ!
photos clockwise, from left to right: “Aegean Blue” swimwear, “Grecian Seaworld” silk scarf, designer’s portrait
photos: Ioanna Roufopoulou
interview: Kallirroi Simitzidou

